Berlin’den destek

YEKO ARDIL/BERLİN, YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

06.06.2011

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Emek, Barış ve Demokrasi Bloğu’nu desteklemek amacıyla başlattığı imza kampanyası çerçevesinde asın toplantısı düzenledi.

Eyalet Parlamentosu’nda düzenlenen basın toplantısına, Avrupa Parlamentosu milletvekili Jurgen Klute, Berlin Parlamentosu üyesi Giyasettin Sayan, Berlin Parlamentosu eski milletvekili Rıza Baran, YEKKOM Başkanı Yüksel Koç ve DİDF basın sözcüsü Mehmet Çallı katıldı. Toplantıda, kampanya kapsamında aralarında Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, akademisyen, gazeteci, yazar, sendikacılar ve barış hareketi üyeleri olmak üzere yüzü aşkın kişinin bulunduğu liste kamuoyuna açıklandı.

Toplantıda ilk olarak YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç konuştu. 12 Haziran seçimlerinin Kürtler ve Türkiye halkları için önemine değinen Koç, iki hafta önce YEKKOM ve DİDF olarak bir kampanya başlattıklarını ve bu kampanya çerçevesinde 100’ü aşkın imza topladıklarını belirtti. Koç, bloğa neden destek verdiklerini şöyle açıkladı: “Birincisi Kürdistan’da ulusal demokratik güçler ilk kez bu kadar ciddi bir şekilde birlik oluşturmuştur. İkincisi de demokratik, sol, sosyalist güçlerin birlikteliği, herkes açısından ve Almanya da yaşayan Kürtler ve Türkler açısından da son derece önemlidir. Ayrıca bloğun programında olan temel ilkelere de kayıtsız şartsız katılıyoruz.”

DİDF basın sözcüsü Mehmet Çallı ise, “Böylesi bir bloğun oluşturulması bizim açımızdan sadece seçimlerle sınırlı değildir. Bu bloğun hedeflediği Kürt sorununun çözümü, insan hakları, işçi hakları ve demokrasi mücadelesi seçim sonrası içinde son derece önem taşımaktadır. Yaratılan ortak mücadele platformu Almanya’da yaşayan Türk ve Kürt işçi göçmenleri de olumlu etkileyecektir. Böylesi bir çalışmanın Almanya ve Avrupa kamuoyuna taşırılması içinde YEK-KOM ile böyle bir ortak çalışma başlattık.

Avrupa Parlamentosu milletvekili Jürgen Klute de, “Roj baş ve merhaba” diyerek konuşmasına başladı. Türk devletinin Kürtlere yönelik baskılarına dikkat çeken Klute, “Bu baskı ve sindirme politikası altında Kürtler seçime gidiyor. 12 adayın vetosuna karşı gösterilen tepki örnek bir halk sahiplenmesiydi. Biz de bunları gördüğümüz için Avrupa’da gereken desteği veriyoruz ve dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz. Tüm bunların Türkiye demokrasi açısından önemli eksiler olduğunu düşündüğümüzden bu kampanyaya destek verdik” diye konuştu. Avrupa siyasetçilerine çağrı yapan Klute, sözlerini şöyle bitirdi: “Tüm Avrupalı siyasileri bu kampanyaya destek vermeye çağırıyorum. Şu an bu listede bulunan kriterler Kopenhag Kriterleri’ne de uygundur, bu yüzden de destekledik. Türk devletine de çağrım şu; bu temel taleplere yeni anayasada yer versin ve bu hakları tanısın. Türkiye geçen yıl yeni bir anayasa sözü verdi, bu sözünü unutmamalıdır. Seçimden önce ya da sonra olur bu sözünü tutarak inandırıcılığinı herkese göstermelidir. Geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda anayasa hukukçularıyla bir toplantı yaptık, orada da bu konu dile geldi ve Türkiye’de Kürt sorunun çözümü için yeni bir anayasa yapılacağına ilişkin olumlu sinyaller gördüm. BDP bu konuda bir umuttur. Dilerim ki bu seçimde çok daha fazla sayıda milletvekilleriyle parlamentoya girerler. Türkiye’deki tüm seçmenlere de bir çagrım var; farklı etnik gruplar ve kesimler ve Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununun çözülmesi için herkes oylarını blok adaylarına vermelidir. Yine Almanya’da yaşayan Kürt ve Türk göçmenlere de çağrım; bloğu destekleyerek Türkiye’nin demokratikleşmesine katkı sunsunlar.” Berlin Parlamentosu Milletvekili Gıyasettin Sayan da, Bloğu destekleme çağrısı yaptı. Berlin Parlamentosu eski milletvekili Rıza Baran ise, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü için imza kampanyasına katıldıklarını ve desteklediklerini belirtti.

YEKO ARDIL/BERLİN


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA