Streik der Tabakarbeiter in der Türkei

OFFENER BRIEF von Jürgen Klute im Namen der GUE/NGL

15.01.2010

EN

Greetings of solidarity to TEKEL workers in Turkey

We, the Members of European Parliament of German party DIE LINKE, wish to declare our solidarity with TEKEL workers that are on strike after the disclosure of the enterprise's warehouses had been announced for 2010.

TEKEL-Arbeiter beim Streik am 16.1.2010

In our point of view, it is not acceptable that Turkish government has, until now, refused to enter into negotiations with the workers' trade union Tek Gýda. In accordance with Turkish law, TEKEL workers ought to be transferred to other public enterprises with full employee benefits.

The brave and resolute protest activities that have been undertaking by TEKEL workers during the last weeks are apparently necessary in order to put emphasis on their legitimate demand. We are deeply convinced that the public articulation of collective and oppositional demands is inseparably connected to the democratic process. When confronted with protest activities, government and other State representatives are asked to give proof a mature democratic attitude and the willingness to fully respect universal human rights.

Given the particular political situation in Turkey, we especially see in the peaceful interaction of Turkish and Kurdish workers and organizations a positive example in times when racist assaults give reason to deep concern.

Therefore, we call on the Turkish government to respect TEKEL workers' protest and to finally engage in negotiations with trade union Tek Gýda.

with greetings of solidarity
Jürgen Klute, MEP, DIE LINKE.
on behalf of the Group of the United Left (GUE/NGL) in the European Parliament

-----------------------------------------------------------------

TÜRKİYE'DEKİ TEKEL İŞÇİLERİNE DAYANIŞMA DİLEKLERİ

Alman DIE LINKE Partisinin Avrupa Parlamentosu üyeleri olarak 2010 yılı için işletmelerinin depolarının kapanacağı duyurusuna karşı eylemde olan TEKEL işçileri ile dayanışma dileklerimizi belirtmek istiyoruz.

Türk hükümetinin şimdiye kadar işçilerin sendikası olan Tekgıda-İş ile müzakere etmeyi reddetmesi bizce kabul edilemez. Türk Kanunlarına göre TEKEL işçileri tüm özlük hakları ile birlikte diğer kamu kurumlarına transfer edilmelidir.

TEKEL işçileri tarafından son haftalar boyunca sürdürülen yürekli ve kararlı protesto eylemleri haklı taleplerine vurgu yapılması için açık bir şekilde ihtiyaçtır.

Toplu ve muhalif taleplerin kamuya açık bir şekilde dile getirilmesinin demokratik sürecin ayrılmaz bir parçası olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Hükümet ve diğer devlet temsilcileri protesto eylemleri ile karşılaştığında doğal bir demokratik davranış sergilemek ve evrensel insan haklarına tam olarak saygı göstermek durumundadır.

Türkiye'deki bu özel politik durum karşısında Türk ve Kürt işçiler ile örgütlerin barışçıl yaklaşımları ırkçı saldırıların derin endişeler uyandırdığı bir dönemde olumlu bir örnek teşkil etmektedir.

Bu sebeple Türk Hükümetini Tekel işçilerinin eylemine saygı duymaya ve Tekgıda-İş sendikası ile müzakerelere bir an önce başlamaya davet ediyoruz.

Dayanışma Dileklerimle,
Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol (GUE/NGL) Grubu adına
Jürgen Klute, MEP, DIE LINKE

-----------------------------------------------------
Siehe auch den Bericht von Kathrin Mayer Küfer in der jungen welt[1].

Links:

  1. http://www.jungewelt.de/2010/01-14/029.php?sstr=klute