GUE/NGL Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde açılan yeni başlığı memnuniyetle karşılıyor: yerel özerklik ve ademi merkeziyetçilik gündemde.

November 4th, 2013
Jürgen Klute

5 Kasımda Brüksel'de başlayacak olan Türkiye'nin Avrupa Briliği üyeligi ile ilgili müzakerelere değinen Avrupa Parlamentosu Alman milletvekili Jürgen Klute şunları belirtti:

"3 yıllık aradan sonra, Türkiye'nin Avrupa Briliği üyeliği ile ilgili tartışmalar bu hafta yeni bir döneme giriyor. Bu iyi bir haber; çünkü Avrupa'da yaşayan Türk ve Kürt kökenli AB vatatndaşları, Tükiye'nin Avrupa toplumunun bir parcasi olmasını istiyorlar. Türkiye'nin tek tek Avrupa ülkeleriyle olan dostluğu, bu ülkenin Avrupa Birliği ile kalıcı bir entegrasyonun yerine geçebilecek bir seçenek değildir."

Avrupa Parlamentosu Kürdistan Dostluk Grubu kordinatörü olan Jürgen Klute sözlerine şöyle devam etti: "Son yıllardaki ekonomik gelişmelerin Türkiye'nin her köşesine ulasması için Türkiye'nin bölgesel gelişiminde Avrupa standartlarını uygulaması gerekir. Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili en son ilerleme raporunda belirttiği gibi, Türkiye'nin yerel özerklik konularında Avrupa Konseyi'nin tavsiyelerine uymasi gerekir. Türkiye'nin çok kültürlü yapısı dikkate alındığında, bu tavsiye ademi merkeziyetçilik yönünde yapılacak iddialı reformlarla yerine getirilmelidir.

Bölgesel politikalar ile ilgili başlığın açılmasının, üyelik müzakereleri icin ileri bir adım olduğunu ancak yeterli olmadığını belirten Jürgen Klute, üyelik sürecinin hızlanması ve sonuç verici olması için Türkiye'nin demokratikleşme süreci, basın özgürlüğünün garanti altına alıması ve İmralı sürecinin başarılı bir biçimde sonuçlandırması gerektiğini vruguladı. Klute son olarak "Müzakere süreci içten, istekli, açık ve saygı çerçevesinde gerçekleştirilirse inanıyorum ki Türkiye'nin üyeliği ile ilgili olarak yakın zamanda daha güzel haberler duyacağız." dedi.


Brüksel, 4 Kasım 2013